Jakt

Blodspor

Velkomen til Blodsporgruppa. Her vil eg prøva å få lagt ut litt informasjon om kva blodspor er og litt om treningar og stevner.

Me er ein liten gjeng som syslar med dette, og det er god plass til fleire.

Av faste aktivitetar så har me ein årleg terminfesta ordinær prøve, og i tillegg ein dommar som dømmer bevegelige prøvar.

Me prøver og å få til litt fellestreningar igjennom sommaren. Det er vanskelig å køyra eit fast opplegg på dette i og med at me må legga spor kvelden før og me må variera på terrenget.

Blodporet er ein sport, ein del av godkjenningen for ettersøkshunden, men og ein flott måte å læra hunden sin å kjenne i tilegg til aktivisering.

Definisjon blodspor:

Blodspor eller viltspor er både en bruksegenskap som nyttes av ettersøkshunder og en hundesport som utøves i konkurranseform av ekvipasjer. Når det jaktes hjortevilt i Norge er det påbudt å ha tilgang på en godkjent ettersøkshund, som kan søke opp skadd vilt.

Hunden skal vise evne og vilje til å spore et utlagt kunstig spor med blod som markering i cirka 600 meter. Utgangspunktet skal være en angitt skuddplass markert med blod. Fra skuddplassen skal fluktretningen være markert (i de første 25 meterene). Sporet skal markeres med cirka 0,3 liter blod og legges med naturleg forløp i terreng med normal tetthet av hjortevilt og på slik måte at det danner fire vinkler. På minst to steder skal markeringen med blod opphøre i minst 10 meter. Minst ett av disse skal være i vinkel, der blodoppholdet skjer i brutt fluktretning. Det skal også markeres et sårleie i sporet. Ved enden av sporet skal det legges ut en del av viltet som er merket med samme blod som ble brukt i sporet. Blodsporet skal være minst 12 timer gammelt. Sporet kan ikke legges på snø eller frossen mark.

Bedømming av blodspor:

Dommeren vil vurderer følgende kriterier:

Helhetsinntrykket under prøven

Hundens vilje til å ta an sporet

Tempo og arbeidsmåte

Vilje og evne til å arbeide på tap

Vilje og evne til å samarbeide med fører på en slik måte at det blir en effektiv ekvipasje

I tillegg skal hunden skal vise at den er villig til å følge sporet og på en overbevisende måte følge det. Den skal spore i et tempo som er akseptabelt for en «medfølgande skytter». Ved tap skal den klart vise det og ta seg inn igjen.

Ser hundeføreren at hunden har tap, kan denne hjelpe hunden ved å ta den med tilbake et stykke og sette den inn på sporet igjen. Hunden skal dessuten tydelig markere sporslutt.

Kontaktpersoner:

Ronny Jordalen mob: 95856888 mail: rjordalen@hotmail.com (leiar i komiteen for jakt)

Jarle Rogne mob: 97152971 dommar for bevegelige prøvar og medlem i komiteen for jakt

Øyvind Kristiansen mob: 90808263 dommar for bevegelige prøvar.

For påmelding til bevegelige prøvar, ta kontakt med Øyvind, Jarle, evt Ronny.

konto nr: 3480.16.37398 , alle prøvar skal betalast ved påmelding: kr 350,- og må merkast med navn på hund og førar.

Dommarar og dei tre beste ekvipasjene frå prøven 2012

- Mandagstreninga er no i ridehallen og startar kl 19 og varer til kl 20.

- Frå kl 20 og utover vert det lp-trening og ag-trening annan kvar gong, med lp i partalsveker og ag i oddetalsveker.

- Agilitytreninga foregår no i ridehallen kvar mandag i oddetalsveker kl 20-21

- LP trening i ridehallen mandager i partalsveker frå kl 20-21